Полезна информация за Корк Тренд

Споделяме нашата страст с вас

Докоснали сме се до всеки продукт, направен от корк, тествали сме всичките му приложения и на база богатия си опит, смеем да твърдим, че това е безценна суровина, която има нужда от повече популярност и най-вече от разбиране.

Коркът е естествено хипоалергенен*, водоустойчив, пожароустойчив, дишащ, биоразградим, рециклируем и компостиращ се!

*не поема миризми и не задържа прах, което го прави подходящ за употреба от хора с  алергии и астматични страдания. Също така отблъсква мухъл и плесен.

От най-качествения корк се изработват тапи за най-добрите вина. От останалия материал се изработват подови настилки, изолационни пана, шумоизолиращи панели и още много други изделия за бита. Коркът се използва в различни сектори – от облеклата до автомобилите. А НАСА използва корк в строежа на космическите апарати. Според експерти борбата срещу използването на пластмасови продукти за еднократна употреба ще бъде в полза на корка, защото той е един от основните заместители

Интересен факт

Коркът е около четири пъти по-лек от водата, така че винаги плава! В миналото е бил широко използван при направата на спасителни жилетки.


Интересен факт

Около 45% от състава на корка е суберин – подобно на вакса вещество, осигуряващо неговата еластичност и водонепропускливост. Благодарение на естествените си свойства, коркът е идеалният материал за топло и шумоизолация.

Какво представлява корковата кожа?

Корковата кожа е едно от иновационните изобретения през последните години. Тя е екологичният заместител на животинската кожа и не й отстъпва по качество и издръжливост.

Технологията за производството на коркова кожа представлява нанасяне на корк върху памучен плат. Според начина на обработка, корковата кожа бива три вида: Премиум – Първокласна кожа, получена след термична обработка на най-качествените обелки от корк. Рустик – Вторият клас кожа, получен след обработката на тънки ленти второкачествена коркова суровина. Агломерат – Цели слоеве коркова кора или остатъци от производството, се натрошават на малки гранули, които се варят под налягане. При варенето коркът отделя смолисто вещество, което държи гранулите здраво слепени. Всяка употребявана коркова тапа може да се използва за направата на нов корков продукт! Невероятно,нали?